Schadevergoeding na een verkeersongeval als voetganger, fietser, passagier of opzittende

U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Een zeer pijnlijke ervaring, zeker als u bij het verkeersongeval gewond bent geraakt. 

Na een verkeersongeval komt er veel op u af. Van het een op het andere moment moet u van alles regelen, dit terwijl u nekklachten of ander fysiek letsel aan het ongeluk heeft overgehouden. En u lijdt hierdoor ook nog eens schade. Dan is het fijn als u hulp kunt krijgen bij het regelen van uw schade. Dan kunt u zich bezighouden met uw revalidatie en een optimaal herstel.

Heeft u fysieke klachten na het verkeersongeval? Of deze nou groot of klein zijn, we raden het u altijd aan om een bezoek te brengen aan uw huisarts of andere medisch specialist.

Ook wanneer de klachten in eerste instantie niet heel erg lijken is het namelijk prettig als alles wordt genoteerd in uw medisch dossier. Wanneer klachten later bijvoorbeeld erger worden kan dit op deze momenten onnodige discussies voorkomen met de aansprakelijke verzekeraar. Het versterkt de geloofwaardigheid als u de klachten gelijk laat doorlichten na het ongeval.

Aansprakelijke partij

Als iemand het ongeval heeft veroorzaakt, dan is deze persoon er schuldig aan. Deze persoon noemen we de tegenpartij of de aansprakelijke partij. We kunnen de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij aansprakelijk stellen. Zij vergoeden dan jouw (letsel)schade. Wij zoeken voor je uit wie we aansprakelijk moeten stellen om jouw schade te verhalen.

In wat voor soort ongevalssituatie kunt u zijn terechtgekomen?

Voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers worden als zwakke verkeersdeelnemers gezien. Omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, kent de wet een speciale regeling. Bij een aanrijding met een motorvoertuig als een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, krijgt de fietser of voetganger vaak 50% van zijn schade vergoed, ook al heeft hij eigen schuld.

Passagier van auto en opzittende brommer / motor

Als u tijdens het verkeersongeval als passagier meereed in een auto of achterop een motor of brommer zat, krijgt u uw schade bijna altijd vergoed, ook als de bestuurder fout was. Als niet meteen duidelijk is welke partij schuldig is aan het ongeval, dan geldt daarvoor de schuldloze derdenregeling.

U kunt als schuldloze passagier dan zelf een partij aanwijzen die uw schade moet vergoeden. De aangewezen partij kan dan later, als de aansprakelijkheid duidelijk is geworden en deze niet bij haar ligt, de uitgekeerde schade verhalen op de andere verzekeraar. De aangewezen verzekeraar schiet de schade dus voor. Met deze regeling probeert de wet te voorkomen dat u als slachtoffer lang moet wachten met het claimen van schade als er een discussie is over de aansprakelijkheid.

Eenzijdig ongeval

Als u als bestuurder van een auto of motor zelf een ongeval veroorzaakt en dus niet uw schade kunt claimen bij een andere partij, kunt u soms toch schadevergoeding krijgen. Dit geldt wanneer er op de auto of motor een in- of opzittendenverzekering is afgesloten. Deze schadeverzekering voor inzittenden (svi) keert bij letselschade direct uit, ongeacht wie er schuldig is. Ook bij een eenzijdig ongeval, waarbij u bijvoorbeeld van de weg bent geraakt of tegen een boom bent gereden.

Verkeersongeval kind

Een kind jonger dan veertien jaar wordt in de wet extra beschermd bij verkeersongevallen, omdat het de gevaren in het verkeer nog niet goed kan overzien. Bij een aanrijding met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer als een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, krijgt het jonge kind altijd 100% van haar schade vergoed, ook al lag de schuld geheel bij het kind.

Er zijn helaas nog veel meer situaties denkbaar waarin het slachtoffer van een verkeersongeluk kan zijn terechtgekomen.

Neemt u gerust contact met ons op om uw persoonlijke letselschade voor te leggen.